Celebration and Forgiveness – seasonsritual

gekleurde-kaarsjes

It’s the most wonderful time of the year… for Celebration and Forgiveness
Twee cadeautjes voor jou om uit te pakken op je eigen moment.
Om 2016 goed af te sluiten zodat je 2017 lekker fris kan beginnen.

Afgelopen week heb ik een prachtige seasonsritual gedaan rond het thema Celebration and Forgiveness. Of zoals mijn collega’s ze noemen: inspirituals. Twee krachtige rituelen om te vieren en te vergeven. En die je elke dag kan doen. Deze wil ik graag met je delen. My gift for you.

Heb jij dat wel eens gedaan? Echt stil gestaan bij wat waar je trotst op bent, wat je overwonnen hebt dit jaar, waar je hart gloeit van blijdschap. Waar je dankbaar voor bent. Of misschien wel hoe je staande bent gebleven in de storm en dat je tot de ontdekking bent gekomen dat je sterker bent dan je dacht.  Wouw! Echt het geeft je vleugels van geluk. We maken soms nog wel eens de vergissing dat we denken dat alleen de meetbare, zichtbare, spectaculaire prestaties en successen het vieren waard zijn. Natuurlijk is dat ook leuk. Maar de mijlpalen die alleen jij weet of voelt zijn zeker net zo belangrijk om te vieren! Daar groei je meters van. Dat is ook wat deze rituelen zo krachtig maakt. Omdat ze ontstaan vanuit je onderbewustzijn, je diepere gevoel. En niet vanuit je ‘denken’. Het echt doorvoelen zorgt voor een change op diepere lagen tegelijk. En werkt daardoor nog heel lang door.

Let’s celebrate

Neem er even de tijd voor. Zoek een fijn plekje waar je makkelijk kan zitten of liggen. Waar het comfortabel en aangenaam voor je is. Een geurkaarsje erbij, helemaal prima. Doe je ogen dicht en adem een paar keer diep en rustig door. Laat de beelden van het afgelopen jaar aan je voorbij komen. Het kan je helpen om daarvoor de maanden of de seizoenen af te gaan. En stel jezelf daarbij de volgende vragen:
Waar was ik echt heel blij mee? Wat is me gelukt? Wat heb ik overwonnen? Waar ben ik trots op? Voor wat ben ik dankbaar geweest in 2016? Voor wie ben ik dankbaar geweest in 2016? Wat wil ik nu vieren. Benoem voor jezelf op z’n minst 5 dingen. En laat het stromen zoveel als je wil en kan. Het liefst zonder er echt bij na te denken. Visualiseer vervolgens hoe je dit zou willen vieren. Wat past daar bij? Welk gebaar of welke actie. Bedenk; alles is oké. En zie jezelf dit ook doen in de visualisatie. Bedank ten slotte jezelf en alles en iedereen die je wilt bedanken en waar jij dankbaar voor bent. Doe dat op jouw eigen manier. Die bij jou past.
Open je ogen als je daaraan toe bent en voel vooral nog even na. Als je wilt kan je natuurlijk wat opschrijven of tekenen. Of alsnog je ‘actie of gebaar’ uitvoeren als je daar behoefte aan hebt.

Ervaringen van deelnemers
Zo wilde een deelneemster graag voor alles waar ze blij en dankbaar voor was een kaarsje aansteken. Er ontstond een zee van lichtjes en zij stond er stralend middenin. Een andere deelneemster wilde voor elk iets en iemand waar ze blij en dankbaar voor was een bloem uit zoeken. Ze heeft zichzelf deze prachtige bos cadeau gedaan. Een weer iemand anders wilde dansen om haar gevoel van geluk en dankbaarheid te uiten.

Forgiveness is the greatest gift you can give yourself – Maya Angelou

Jouw pad, zal net als bij mij, dit jaar vast ook niet alleen maar over rozen zijn gegaan. Jij moest vast ook de nodige hobbels en kuilen trotseren. Hoogst  waarschijnlijk ben je, net als ik, jezelf ook wel lekker tegen gekomen….  Situaties die je liever anders had gezien of gedaan. En ik neem aan dat jij ook wel last hebt gehad van dat hele vervelende zeurende en schurende steentje in je schoen….
Weet je wel hoeveel energie het je kost als je daar mee blijft lopen? Hoe dat afleidt van waar je eigenlijk mee bezig wilt zijn?  Heb je ooit zelf wel eens ervaren hoe krachtig vergeven dan kan zijn?  Vergeven doe je vooral voor jezelf. Zodat jij weer door kan gaan en het in jouw weer kan gaan stromen in plaats van stagneren. Dat is nou eenmaal een natuurwet. Over vergeven zijn boeken vol geschreven. Wat het wel of wat het vooral niet is. Als je goed bij jezelf voelt, weet je wat het voor jou is. Je hoeft daar nu de discussie niet in woorden over aan te gaan. Voel eerst maar even goed bij jezelf. Het vraagt wel een open, oprechte en eerlijke houding naar jezelf toe.

Act of forgiveness

Maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. Bij voorkeur je voeten op de grond en je rug recht. Sluit je ogen en adem een paar keer goed door. Kijk eens terug op 2016. Wat laat zich dan zien wat jij jezelf zou willen vergeven? Wat zou je anders gedaan willen hebben gedaan of gezien? Waar heb je spijt van? Wat had je liever gehad dat…. (vul maar in). Laat alles naar boven komen wat naar boven wil komen. En daar horen ook emoties bij. Niets is goed of fout. Let er wel op dat je gedachten er niet mee aan de haal gaan. Observeer het alleen. Blijf er bij met je liefdevolle aandacht en adem door. Je voelt dan vanzelf dat de emotie en de situatie uiteindelijk zachter worden. Visualiseer hoe je jezelf troost als dat nodig is. En neem daar ook even de tijd voor. Vergeef jezelf en vergeef de ander als dat nodig is. Of vraag in deze visualisatie vergeving aan de persoon in kwestie als dat aan de orde is. Doe dit met de meest oprechte intentie die je hebt. Als je hier een gebaar bij wilt maken, doe dat. Neem er de tijd voor.
Sluit de visualisatie af met de woorden: En nu laat ik het los.
Voel dit alles nog even na en adem vooral nog een paar keer diep door en schudt als het nodig is de emoties ook even van je af.

Heb je de behoefte om op te schrijven, doe dat dan vooral. Veel mensen willen graag hun papier nog verbranden, in de zee strooien of begraven. Prima! Wil je personen alsnog spreken dan kan dat, dat is helemaal aan jou.
Tip: Drink de komende uren genoeg water of kruidenthee om de afvalstoffen die vrijgekomen zijn goed af te voeren. En wees een beetje extra zacht voor jezelf.

Ervaring van deelnemers
De ervaring van de deelnemers varieerden van stille tranen tot diepe dankbaarheid en bevrijding. Zuchten van opluchting en weer een heldere ontspannen blik. Opvallend is dat iedereen dan extra behoefte heeft aan fysiek contact. Een knuffel, een streling een omhelzing. En dat gebeurde ook spontaan.

Ik wens je van harte toe dat deze  rituelen je ruimte en lucht geven en je hart laat overstromen van geluk.


Seasonsrituals
Wil jij een volgende keer ook deelnemen aan een inspirerende seasonsritual? Meld je dan aan door een mailtje te sturen naar myrtle@basicbalance.nl
De kosten zijn € 15 eur per persoon. Minimaal 4 personen
De eerste volgende staat gepland voor de eerste zaterdag in de lente:
zaterdag 25 maart van 10-12 uur in de omgeving van Haarlem.
Het thema van deze seasonritual is De (groei-)kracht van kwetsbaarheid.

Bij aanmelding volgen de praktische gegevens.

No comments yet.

Geef een reactie